TOİ:Umut ve heyecan veren bir restoran

Gastronomi kültürü üzerine yazanlar her şeye eleştirel gözle bakmayı sever. Neyin eksik olduğuna yoğunlaşır, mükemmeli arar çoğu zaman.

Güzel bir rastlantı galiba. Son haftalarda gittiğim hemen her lokantadan tadı damağımda yemeklerle ayrıldım.

TOİ: İsmet’e güven

İsmet Saz’ın bir yıl kadar önce Akaretler’de açtığı TOİ’ye ilk kez Kuruçeşme’deki yeni yerine taşındıktan sonra gitme fırsatı buldum. TOİ kapısından adım attığınız andan itibaren merdivenlerinde mikro baharatları, üst katta açık mutfağı, uzun şef masası ve restoranın ortasındaki zeytin ağacıyla insanı sımsıcak karşılıyor.

TOİ ‘Trust of İsmet/ İsmet’e güven" kısaltılmışıymış. Biz de öyle yaptık, "Şefin Masası"na konuk olup seçimi ona bıraktık.



Yemeğimiz yer elması çorbasıyla başladı. Ardından ahtapot salatası, ördek proşütto ve farklı bir yöntemle sunduğu kaz ciğeri geldi. Her bir tabak sunum ve lezzette gerçekten kusursuzdu.

Ancak gecenin unutamadığım yemeği, en sevdiğim makarna çeşidini sorduktan sonra 15 dakika içinde durum buğdayıyla yoğurup, kesip pişirip sunduğu tagliatelle oldu.

Ardından da ızgara levrek, imza yemeklerinden biri olan ‘beef wellington’ ve ‘cheese cake’ geldi. Beef wellington tutkunu değilimdir ama o da bugüne dek yediğim en iyiler arasındaydı.

İsmet Saz’ın mutfağı Fransız teknikleriyle ve şef dokunuşuyla Akdeniz tarzı diye tanımlanabilir. Saz da işini aşkla yapanlardan.


Yeteneğini iyi bir eğitim ve güçlü şeflerle birlikte çalışarak geliştirmiş. Turizm ve meslek Lisesi, Yeditepe Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü’nü bitirmiş.

İlk mutfak deneyimi Four Seasons Hotel’den sonra yolu Carlo Bernardini ile kesişmiş. Birlikte çalışmışlar.

Daha sonra 29 gibi birçok ünlü restoranda şef olarak çalıştıktan sonra Amerika’ya gitmiş. Dean&DeLuca Commissary’de ‘Bakery’ eğitimleri almış.

New York’ta Gordon Ramsay, Markus Glocker gibi ünlü şeflerle çalışmış. İstanbul’a Dean&DeLuca’yı kurmuş.

Ardından farklı kurumlarda ve restoranlarda şeflik yapmış. Halen devam eden bir televizyon programı var ve üniversitede ders veriyor. 2018 de New York’ta bir şube açmak da planları arasında.

TOİ’de tam bir şef restoranında olması gerektiği gibi genç, dinamik mutfak ve servis ekibi var.

Müge Akgün / Hürriyet