Yemeğin lezzetine varmanın yolu doğru şaraptan geçiyor

Şarap eşliğinde yemek yemeyi sevenlerin yemeğin lezzetine ulaşması için, olmazsa olmaz bazı kurallar var. 


Yemekle uyum içinde içilmesi gereken şarap doğru yemek ile eşleştirildiğinde yeni tatlar keşfedilmesini sağlıyor.

Yemeğin içeriği, baharatları ve aroması ise doğru şarap seçimine rehberlik ediyor.

Yemek-şarap denklemini kurarken, öncelikle damağınızın algıladığı; tuzlu, tatlı, acı ve ekşi tatların belirlenmesi gerektiği ifade ediliyor.

Doğru yemek ve şarap eşleştirmesi birçok kişinin kafasını karıştıran bir durum. Seçkin yemeklerin vazgeçilmez içkisi şarabın, yemeğin tadı ile uyum içerisinde olmasını sağlayan bazı detaylar bulunuyor. Yemeğin lezzetine varmanın yolu ise, yediğiniz yemeğin tadını ortaya çıkaran, içerdiği baharatların aromasını dengeleyen şarapları seçmekten geçiyor. Bunun için de öncellikle damak zevkinin geliştirilmesi ve şarap tadımları yapılması tavsiye ediliyor. Doğru şarap tercihi yemeği daha lezzetli yaparken, yeni tatların keşfedilmesine de yardımcı oluyor.

Hangi yemekle hangi şarap içilmeli?

İtalyan hükümetince İstanbul'un en iyi İtalyan restoranı seçilerek Ospitalità Italiana Ödülü alan La Mia Luce'nin İşletme Müdürü Abdullah Ardal doğru şarap seçimi konusunda ipuçları verdi ve  şunları önerdi:

"Şarap eşliğinde en çok tüketilen yemeklerin başında kırmızı et, beyaz et ve balık geliyor. Yemek eşliğinde tercih edilen şarap, yemeğin lezzetini ortaya çıkardığı için oldukça önemli bir hal alıyor. Kırmızı şaraplarının lezzeti genellikle kuru maddelerin yoğun oluşu nedeniyle, ağır ya da ekşi ve mayhoş özelliktedir. Bu şarabın bol baharatlı yiyecekler, biftek, ördek eti, kaz eti ve makarnalarla tüketilmesi uygundur. Beyaz şarapların da içeriğindeki yoğun olan kuru maddelere rağmen çok daha hafiftir. Ekşi veya tatlı ve güzel kokulu olurlar. Tavuk, hindi, balık, kabuklu deniz mahsulleri ve dana eti ile tüketilmesi tavsiye edilir."

Şarap tüketiminde dengeleyici bir lezzet

Yemek bittikten sonra şarap içmeye devam edilecekse çoğu kez peynir tabağının tercih edildiğini belirten Ardal, şöyle konuştu:

"Şarabın yanında peynir tabağı servis edilmesinin sebebi; peynirin acı şarapları daha az acı, tatlı şarapları daha az tatlı, asitli şarapları daha az asitli hissettirdiği için dengeleyici olmasıdır. Peynirler eğer çok yağlı ve aşırı tuzlu değilse şarapla uyumludur."